maandag 30 mei 2011

Afgelopen zaterdag........

 ..............met DH naar Tilburg geweest!!! En we hebben het allebei erg naar ons zin gehad!
Uiteraard eerst langs Dorry van Quilt it & Dotty, daar was ik nog nooit geweest. Heerlijk even een bakje koffie gedronken en op het gemakje rondgeneusd. Uiteraard niet met lege handen naar huis......een paar fq's!.......gewoon omdat ze mooi zijn!
Naast Dorry zit het Textielmuseum en ook daar waren we nog nooit geweest. We hebben er zeker twee uur rondgezworven. Wat een leuk museum is dat. Duivelen, kaarden, spinnen, spoelen,.......nopsters, stopsters en kruikenzeikers...ik heb het allemaal gezien. Het hele proces is te volgen met oude machine aangedreven door een nog werken stoommachine.
Het was indrukwekkend te zien en te bedenken dat daar vroeger echt aan die machines werd gewerkt.

En dan een zaal verder zie je dit:
Van de moderne weefmachine heb ik alleen maar filmpjes, en die krijg ik (nog) niet op mijn blog.
En dan dit schitterende zomerjurkje! Minimal dress ontworpen door Digna Kosse. Lekker luchtig!!

Naast de Wollendekenfabriek is de wasserij en de opmakerij. Daar worden schitterende damasten kleden gewassen en vervolgens te droge gehangen, gestreken en verpakt in blauw papier tegen verkleuring. 

Gewoon een mooi bureau ofwel werktafel.


En dan nog zo'n mega weefgetouw om damast te maken. Om het patroon middels zo'n weefgetouw op de stof te krijgen werd er gebruik gemaakt van gestanste boeken, een soort draaiorgelboek. Rechts zie je een hele kast vol met weefpatroonboeken! 

Mochten jullie in de buurt van Tilburg zijn is dit een echte aanrader!

Zo, en nu nog over blokje 11. Dat ziet er nu zo uit.
Bijna af! Het komt eraan en waarschijnlijk gelijk met blok 12. Het laatste blok! Ben benieuwd met welk patroon Sandra komt!!

Groetjes,
Hubertine

8 opmerkingen:

 1. tilburg is erg leuk..........we hebben nog meer leuke (quilt) winkels dus als je nog eens in de buurt bent weet ik nog wel leuke plekken voor een bakkie........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Textielmuseum staat ook al een tijdje op mijn lijstje "Wil Ik Binnenkort Eens Doen". Na deze posting weet ik zeker dat ik binnenkort wil gaan. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie me al lopen in dat jurkje... Beide plekken, winkel en museum, staan ook op mijn verlanglijstje... moet ik dus maar eens werk van gaan maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sluit aan, Tilburg staat ook nog op mijn lijstje voor "een keer".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, het is een enorm leuke lokatie het textielmuseum, en het is altijd erg leuk, het oude museum was leuk, maar dit zeker ook, ik kwam er vroeger vaak toen ik nog weefde, kocht ik er garens etc.
  Fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo allemaal, wat ziet deze site er leuk uit zeg. Ik ben hier toevallig gekomen doordat ik op google zat te zoeken naar blauw papier en er in het verhaaltje over de damastfabriek het woord blauw papier voorkwam. Daarom stel ik hier ook de vraag of iemand weet waar ik nog blauw papier zou kunnen kopen of dat er iemand een goed alternatief weet voor blauw papier. Ik heb een aantal oude gehaakte erfstukken die ik graag netjes ingepakt in het blauwe papier wil bewaren zodat ik het ook weer door kan geven later maar er schijnt nergens meer van dit papier te vinden te zijn. Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Katinka, leuk dat je reageert! Omdat je email inderdaad bij de instellingen op no-reply-comment staat kan ik je niet rechtstreeks emailen. Ik heb ook even gegoogled, maar kan zo gauw niets vinden. Het enige wat ik dan zou doen is het Textielmuseum in Tilburg bellen. Daar weten ze er meer vanaf! Succes!

   Verwijderen
  2. Dank u wel voor het antwoord Hubertine. Dat kan ik dan inderdaad wel doen. Veel succes met deze leuke site!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...